Ultima noapte la Paris


Adam ieși în stradă. Privi ceasul, era ora 8, mai avea 10 ore până trebuia să fie la aeroport. Nu avea bagaje, doar bagajul de mână, de fapt de umăr, pentru că-i plăcea să aibă mâinile libere. Era deja întuneric și luminile felinarelor se aprinseseră pe stradă. Adam văzu Turnul Eiffel printre clădiri și o porni spre el. Apoi se uită la oamenii grăbiți ce mergeau spre casă. El punea doar un pas după altul așteptând să treacă minutele, orele până va ajunge acasă. Până va reveni. Simțea o undă de regret acum la plecare. Ajunse la o cafenea și se așeză la o masă. În spatele lui erau două femei. Una vorbea continuu, iar el încerca să prindă înțelesul convorbirii până își dădu seama că acesta nu există: „el era de acord, el e așa, cum să zic, avea naivitate în el, dar știi, eu eram gata de nuntă, dar nu știu dacă și el era, pentru că mi-a zis și eu de fapt când am auzit asta am început să mă gândesc, de fapt să reflectez că zilele trec și că frica de trecerea asta poate m-a făcut să accept faptul că poate nu-l iubesc, că poate îmi place ideea de a fi căsătorită așa cum îmi place un film bun, dar pe care după ce l-am văzut odată, hai să spunem îl mai văd și a doua oară, dar filmul se termină, dar eu rămân cu el și el nu se termină, își va rula filmul zi de zi, și poate singura diferență între aceste zile vor fi glumele sau neglumele pe care le face și la început am să râd, apoi am să zâmbesc după care o să mă plictisească, că ar trebui să mai fie o altfel de diferență între zile, că diferența va fi dată de starea noastră, că de fapt trebuie să faci și altceva când ești căsătorită …” Femeia se opri, bău un pic din paharul de vin și rămase cu privirea în gol.

După un timp Adam se ridică de la masă. Înainte să plece pe străzile orașului mai privi zâmbind spre femeie și femeia îi zâmbi înapoi. Mai făcu câțiva pași, se întoarse, femeia continua să se uite după el, el oftă și se sui într-un autobuz oprit într-o stație.
Gândurile veniră după el, el grăbi pasul, dar gândurile îl prinseră din urmă. Resemnat coborî din autobuz și intră într-o cafenea. Și el și gândurile.

– Sincer, nu știu ce mă enervează mai mult: faptul că a plecat sau faptul că nu-i mai pasă că a plecat, spusese el.
– Vrei un răspuns? zise Adriana.
– Nu. Nu răspunsul e problema, ci întrebarea. Când eram cu Eva, ne certam în fiecare zi. Acum nu a rămas nimic.
– Deci poza a avut efect.
– Care poză? întrebase Adam.
– Cea pe care scria: „de la Eva ca să o uiți”… Dar de fapt de cine vorbim acum? zisese Adriana zâmbind.

Adam zâmbi. Uitarea nu e mereu o ștergere. Poate fi și o dezdrăgostire. Se dezdrăgostise de Eva. Acum aici în Franța fără ea, ea nici măcar în gândul lui. Mereu e un dincolo. Mereu dincolo de acțiunile lui e altceva, un altceva pe care îl ascunde în argumentații, în justificări, până ajunge să uite și el de ce a făcut ceea ce făcuse. Ca o minciună perfectă, atât de perfectă încât și cel ce o spune crede că e adevăr.

– Deci nu știi cine e Eva, zisese Adriana zâmbind.
– Încep să nu mai știu.
– Necazul tău e că îți place atât de mult să scrii, să creezi tot felul de povestiri încât ajungi să crezi că există …
– Știi, am avut un elev care mi-a explicat că cele mai bune minciuni sunt cele în imagini.
– Cum adică? întrebase Adriana.
– Așa l-am întrebat și eu și el mi-a zis: atunci când minți, trebuie să vezi minciuna în minte și atunci nu rămâne decât s-o descri.
– Acum o vezi pe Eva în minte?
– Mă, ce rea ești, mai  zisese el.

Adam auzi pe cineva tușind în spatele lui. Se întoarse și ceru o cafea.
– Desole, monsieur, on ferme!
Într-adevăr, cafeneaua se golise. „Dacă ai ști ce dezolat sunt eu”, zise Adam în gând . Apoi se ridică și ieși din cafenea. Mai avea două ore până pleca autobuzul spre aeroport.
*

Reclame

2 gânduri despre „Ultima noapte la Paris

  1. Pingback: Paris 2009 (1) « Mereu e un dincolo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.