Despre o victorie reală

Ca și cum ai deschide, ca și cum ai începe. De fapt nu e chiar ca atunci. E ca atunci când vine acel moment în care toți au aplaudat, toți au zâmbit și au făcut promisiuni și s-au fotografiat pentru posteritate. Apoi toți au plecat acasă în așteptarea posterității. Și ai rămas singur cu acel aproape început, cu acel ceva ce e ceva un pic mai mult decât ceea ce s-a născut. Îl vei ajuta să crească, îl vei vedea dezvoltându-se, crescând. Vei avea speranțe, dezamăgiri, supărări, bucurii, renunțări, deznădejde și mici victorii (nu-i așa că parcă nereușitele par mai multe?). Și într-o zi vei termina. Sau se va termina. Te vei da câțiva pași înapoi și vei privi de la distanță. Atunci îți vei aduce aminte doar de speranțe, de bucurii și de micile victorii. Iar când ultima amintire va cădea ca o picătură pe pământul uscat, vei pleca. Atunci vor veni cei care se vor fotografia, care vor ține discursuri și-și vor mai adăuga ciucuri la mantiile lor de reușite.
Nu întorci capul, nu te mai uiți în urmă. Pentru că deja acel ceva nu-ți mai aparține. Și asta nu trebuie să te supere, pentru că o operă nu e perfectă atunci când seamănă cu autorul, ci doar când rimează cu el.
*

Anunțuri

4 gânduri despre „Despre o victorie reală

    • Vroiam să spun că mi se pare o victorie atunci când poți să faci ceva fără să ai speranța că vei fi cunoscut, lăudat. Să faci acel ceva care se va desprinde de tine până la neasemănare.

  1. Când poţi sau când vrei să vrei? Şi desluşisem ceea ce voisei să spui, nu te îndoi de asta. Cred că ar fi trebuit să pun nişte ghilimele cuvântului „operă”, făcutului ăstuia precum lăsat în urmă, ca urmă ce ţine de trăit, de „obligaţia” de a fi, nu doar de cea de a exista, dar pe care mulţi nu au nici voinţa şi nici putinţa de a şi-o lua în inventar. Cam aşa.
    Cât despre neasemuit, are câteodată chipul alterităţii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s