„Mobilele mele vechi”

rilkeTitlul este un citat dintr-o carte a lui Rilke (Însemnările lui Malte Laurids Brigge). Am (re)deschis de dimineață această carte și am dat peste următorul pasaj: „Mobilele mele vechi putrezesc într-o șură în care mi s-a îngăduit să le pun, iar, Doamne, Dumnezeule, eu n-am acoperiș deasupra capului și îmi plouă în ochi”. Citind acest pasaj din nuvela lui Rilke regăsesc atât de bine spus ceea ce simt astăzi. Poate că aș mai fi pus un cuvânt în acest citat și aș fi încheiat – „și gândurile îmi plouă în ochi”. Las aceste gânduri să-mi plouă privirea:

gând unu
… de ce oare se consideră că atunci când se strigă „jos guvernul!” e ceva de rău? Poate că e o formă prescurtată de a spune către guvern – „te-ai dus sus, prea sus, prea departe. Vino aici jos să vorbim, aici jos unde suntem noi.”

gând doi
de ce se spune despre un politician – face politică ? Oare nu pentru că politica e mereu ceva incomplet, ceva neterminabil, nedefinit, nedefinibil, lucru brut la care trebuie să lucrezi mereu? Dacă politica aranjată arată atât de rău, mi-e groază să mă gândesc cum ar arăta politica dacă nu ar aranja-o nimeni.

gând trei
Și-mi vine în minte un prieten care, atunci când era întrebat dacă lucrează, răspundea că el muncește, că de lucrat lucrează alții. Dar a spus de atâtea ori acest lucru, încât nu numai că nu mai se amuza nimeni de asta, ci pe față ne apărea o grimasă ca la un slogan electoral spus prea des în campania electorală.
*

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s