Despre dezdrăgostire (din nou)

indragostitiTe-ai îndrăgostit. Fluturi în stomac, ochi sticloși, zâmbete lipite pe față. Ai pătruns în dragoste și acum stai acolo,te afli cu totul scufundat în dragoste. Pe bună dreptate, englezii spun căzut în dragoste (falling in love). Așa ca și cum ai merge pe un drum, spre o țintă precisă și, deodată te împiedici de o piatră. Și cazi. Singura diferență este că la căderea în dragoste nu realizezi că ai căzut sau cel puțin nu ți se pare un lucru rău asta. Te amuză chiar cei care te tratează ca pe un bolnav. Cu cât ține mai mult e mai bine. Problema e că uneori ieși din dragoste. Am găsit anumite postări în care această ieșire e numită dezîndrăgostire. Nu mi se pare corect, pentru nu intrarea o negi când ieși din dragoste. E ca și cum ai spune ies din intrare. Corect e dezdrăgostire. Poate ar trebui chiar inventat și cuvântul drăgostit. Îndrăgostit ca și cum ai spune că intri mereu, dar când iubești deschizi o ușă și rămâi acolo. Nu intri mereu pentru că asta ar însemna că ieși de mai multe ori. Dar fenomenul e clar: te îndrăgostești și rămâi drăgostit acolo până când într-o zi ieși și atunci te-ai dezdrăgostit.

Sincer mă gândesc că poate un termen și mai corect ar fi outdrăgostit. Pentru că mișcarea inversă de la in-drăgostit este out-drăgostit. Deși … out-drăgostit poate crea confuzie cu faptul că ai găsit iubirea afară. Deci e mai corect dezdrăgostit. Ca și in cazul cuvântului îmbrăcat. Pui dragostea pe tine ca o haină frumoasă cu care-ți place să te afișezi prin lume. Și ar putea veni o zi în care vezi că haina s-a ros pe la coate, că anumite cusături s-au desfăcut. Și ai două opțiuni: S-o coși, să încerci s-o repari sau s-o dezbraci, să te dezdrăgostești și să pornești înfrigurat pe străzi să cauți o altă haină pe care să o îmbraci, altă femeie de care să te îndrăgostești.

Deci acest dez are conotații negative… Rămân pe gânduri pentru că îmi dau seama că am dezvoltat această idee, că dacă aș fi lăsat-o voltată poate ar fi fost mai bine. Da chiar așa, de ce dezvoltat are conotații pozitive?
*

Anunțuri

4 gânduri despre „Despre dezdrăgostire (din nou)

  1. Pingback: Clasament postări 2013 (I) | "DEMDECE"

  2. Pingback: Clasament postări 2013 (III) | "DEMDECE"

  3. Pingback: Clasament postări 2013 (IV) | "DEMDECE"

  4. Pingback: Clasament postări 2013 (V) | "DEMDECE"

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s