386 (dialog interior)

cropped-img_2269.jpg– Am ajuns la a 386-a postare.
– Şi ce e cu asta?
– E un număr rotund.
– Eşti nebun? Cum număr rotund! strigă el la mine. Rotund ar fi 400 sau 500 ca să nu mai vorbesc de 1000.
– Nu cred că sunt nebun. Şi uite ca să-ţi dovedesc asta hai să privim numerele. Spui că 400 e rotund? Cu colţul de sus şi cel din stânga? Sau 500? Iar de 1000 ce să mai spun. În 1 te înţepi numai când te uiţi. Pe când 386 … toate cifrele care-l compun sunt formate din curbe. Mai rotund ca ele nici c se poate.
– Măi omule, când spun număr rotund a ca atunci când ajung la un liman, când ating un ţel, o limită definibilă.
– Vrei să spui că ai găsit capătul unui cerc? Tu ce poţi ţine mai bine în mână: un cub sau o sferă?
– Şi 386 ce este?
– E ca o floare. Mergi printr-o grădină, un parc şi deodată te opreşti şi priveşti floarea. Pentru culoarea ei sau pentru forma ei. E ceva care te încântă, te face să te opreşti din drumul tău, te ajută să te desprinzi de grijile zilnice, să ieşi din lumea asta.
– Circles are good, square are bad (1)
– Nu fi rău. Dacă tot vrei să încerc să definesc rotundul … Când atingi o sferă mâna nu se poate opri, nu are repere. Alunecă şi …
– Şi cade.
– Şi mâna ia forma acelei suprafeţe. Ce este mângâierea? Este o formă de a spune celui pe care-l mângâi: te înţeleg cu toată fiinţa mea, uite până şi palma a luat forma obrazului tău.
– Tot nu mă poţi convinge că 386 e număr rotund.
– Nici nu vreau să te conving. Atâta timp cât tu crezi că lucrurile din jurul tău trebuie cucerite, că atunci când ai pus steagul pe o înălţime. Iar satifacţia supremă e atunci când ai înfipt ţăruşul steagului bine în pământ, steagul stă drept. Priveşti mândru drapelul pe c are ai scris cu litere îngroşate: eu sunt.
– Acum m-ai ajutat să pot să arăt ceea ce ai greşit. Da, rotund înseamnă împlinit, înseamnă că ai ajuns pe înălţime, că ai învins, că după tine a rămas ceva.
– A rămas ceva? Hai fi serios! Ai lăsat steagul acolo pe acea culme, dar cine îţi spune că steagul nu va fi rupt de vânt sau că nu va veni cineva să-l scoată de acolo şi să-şi pună steagul lui? Şi nici măcar nu va fi nevoie să se întâmple asta. Va fi suficient să te gândeşti că se poate întâmpla şi frica asta va picura uşor până …
– Şi e mai trainică mângâierea?
– Da. Te uiţi în ochii celui de lângă tine iar mângâierea poate veni din câteva cuvinte, dintr-un zâmbet al tău care se va oglindi în zâmbetul ei, în ochii ei. Dar cel mai important e faptul că această imagine ţi se va grava în minte şi vei reveni la ea, vei putea să revi la ea atunci când îţi va fi greu.

(1) parafrază la „Ferma animalelor”: Four legs good, two legs bad.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s