„Ca și cum mai face-ți”

casicumCe poți scrie a doua zi? (Și dacă asta ți se pare greu stai să vezi ce greu va fi în a șaptea zi). Aș putea să nu scriu nimic. Dar asta fac în fiecare postare. A scrie ceva e de fapt a nu scrie nimicul. Iar dacă nu vrei să scrii nimic, trebuie să pui cel puțin câteva cuvinte.

Există poezii ce intră în viața noastră, dar noi nu le sesizăm. Sunt ascunse în profanul unor reguli gramaticale corecte, dar prozaice. Să luăm de exemplu propoziția: Ce mai face-ți? Din punct de vedere gramatical e incorectă. Dar mă gândesc la poezia acestei scrieri. Ce îți mai faci? Căci ceea ce faci, îți faci ție în primul rând. Avem impresia că facem ceva pentru alții, pentru omenire, pentru viitor și de fapt vine o cratimă și pune lucrurile la punct. Tot ceea ce facem are efect în primul rând asupra noastră. Ceilalți s-ar putea să nu fie influențați de ceea am făcut, pentru că, poate, nici nu au văzut ceea ce facem. De aceea, de fiecare dată când cineva îmi scrie punând incorect cratima, prima mea întrebare nu e unde (nu) o fi învățat ăsta?, ci mai degrabă ce mesaj (al [in]conștient-ului) ar putea să-mi transmită? (cam multe paranteze, nu?)

Și mai e încă un mesaj care provine din straturi probabil mai ascunse ale (sub)conștientului. Acel „și” care ar avea rolul de aneantizare a unei cacofonii. Iar și-ul trimite cacofonia în neant, rămânând de pază după aproape fiecare ca, pentru a da o liniște, decență și curățenie exprimării. Acum câțiva ani citind o carte a lui Traian Ungureanu (1) am descoperit și o altă motivatie a lui ca și.  Suntem, pe bună dreptate, nemulțumiți de aceste vremuri, în care miciuna, înșelătoria, simularea, fariseismul …. (aici am lăsat un loc gol în care puteți pune și alți termeni asemănători) devin parte a vieții de zi cu zi. Ajungem să nu mai avem încredere în nimeni și nimic, teorii ale conspirațiilor se nasc și mor în fiecare zi. Și atunci, normal, ajungem să spunem (instinctiv): ca și politician, ca și ministru, ca și om de afaceri, așa cum am spune ca și cum ar fi politician, ca și cum ar fi ministru, ca și cum ar fi om de afaceri.

Totuși ce tristețe când ajungi să spui: ca și om …

p.s. această postare e ca și cum ar avea o (de)tentă politică.

(1) Traian Ungureanu – Despre Securitate. România, Tara Ca Și Cum – Editura Humanitas, 2006

[youtube http://youtu.be/rQz5gvhYkAU]
Reclame

3 gânduri despre „„Ca și cum mai face-ți”

  1. Pingback: Clasament postări 2013 (IV) | "DEMDECE"

  2. Pingback: Clasament postări 2013 (V) | "DEMDECE"

  3. Pingback: Clasament postări 2013 (V) | Picaturi de gand

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.