„Intre acte” – Radu Beligan

Am primit această carte de ziua mea. Sunt notițe scrise pe fugă, cizelate înainte de publicare. Poate dacă nu aș fi citit această carte după Memoriile Părintelui  Anania, poate că aș fi fost mai impresionat. Există anumite sclipiri, anumite pasaje ca niște mici diamante puse între paginile cărții. Există o eleganță a stilului care mi-a amintit de eleganța interpretării actoricești. Consider cartea ca fiind importantă. În primul rând pentru cei ce sunt apropiați de teatru (nu odată m-am simțit jenat de faptul că existau piese de teatru, autori de care auzise vag sau de care nu auzisem deloc). în al doilea rând pentru că e o „carte omenească”. Nu sunt memorii, nu sunt lucruri fabricate. Cartea e redarea unor stări, gânduri. Citind-o am impresia că-l văd autorul scriind pe foi mici de hârtie, foi înghesuite mai apoi prin buzunare.

Dacă ar fi să aleg un fragment din această carte, pe acesta l-aș alege: «În Shakespeare, când întrebi o fată tânără dacă te va iubi multă vreme, ea îți răspunde “forever and a day” …
Ziua asta suplimentară e cea mai prețioasă și ar trebui trăită înaintea veșniciei.» (alte citate care mi-au plăcut puteți vedea aici sau aici)

Terminând de citit cartea mi-a venit în minte faptul că Radu Beligan face parte dintr-o generație pe care o ințelegem din ce în ce mai puțin. Din păcate din ce in ce mai mulți în ziua de astăzi și-au făcut un țel din a critica acești oameni, de a le găsi slăbiciunile, de a le demonetiza. E ușor să împarți oamenii din această generație în două categorii: una lăudată și altă hulită. Și pe prima să o pui pe un soclu înalt, iar pe a doua s-o arunci în hăul negării totale. Și să nu observi că de fapt, indiferent de direcție, tendința e de a-i îndepărta, de a nu-i mai avea lângă noi. Și poate asta o facem pentru a nu fi puși în situația de a ne compara cu ei.

[youtube http://youtu.be/FI3QbKXKB7E]
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.