Gânduri de decembrie

Se spune că stările depresive, anxietățile cred că au mereu la bază o motivație materială. Ceea ce eu cred că e greșit pentru că, dacă mă uit la baza lor văd o lipsă materială(desigur aici putem începe o discuție despre „cum ai putea să vezi existența unei lipse”).

Nu am avut ocazia să văd pe cineva care are mulți bani și să fie trist din cauza asta (și ăsta e unul din primele lucruri care le studiez când întâlnesc oameni cu bani). Când ai bani cel mult ești melancolic, privești cu nostalgie în urmă. Eventual, vremea când nu aveai bani. Iar dacă ești sigur că nu mai ai cum să te întorci acolo, poți chiar ajunge să spui că regreți acele vremuri. Dar trist nu poți fi.

Dar mai bine să scriu despre ceva mai des-întâlnit: atunci când nu ai bani (și chiar numai rostind aceste cuvinte devin trist), lumea începe să capete nuanțe de gri. Îți dai seama că lucrurile sunt trecătoare. Desigur cauți motivații și ajungi chiar să crezi cu toată ființa ta că atunci când ai avea bani, dar nu ai avea sănătate e un lucru rău. Așa de parcă tu ai refuzat să ai bani, așa de parcă ai fi intrat într-un magazin în care ai avut de ales între sănătate și bani și te-ai îmbrăcat cu amândouă și ți-ai dat seama că îți stă mai bine cu sănătatea, decât cu banii. Și, deși știi că nu ai trecut niciodată pe la un astfel de magazin, trebuie să-ți spui asta pentru că tu te simți sănătos și nu ai destui bani. Începi deja să găsești sensuri ascunse ale lumii, sensuri deosebite ale vieții. Începi chiar să te simți mai inteligent decât cei cu bani.
Și atunci mă întreb: dacă lipsa unui lucru ne face mai lucizi, mai inteligenți, mai spirituali, de ce oare toată educația noastră se bazează pe acumulare? De ce ne-au mințit părinții când ne-au spus că trebuie să învățăm ca să ne facem o situație, și ne-au spus că e bine să știi cât mai multe, pentru că așa îți va fi mai bine? Mai bine. Hm …

Mă opresc, privesc tastatura, privesc apoi monitorul și-mi mai pun o întrebare: dacă nu eram oare într-un moment de cumpănă, mi-aș mai fi pus aceste probleme?

[youtube http://youtu.be/ahAOU1HZXlc]

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s