Într-o primăvară în Israel

„Chiar dacă porțile bogaților sunt închise,
porțile cerului nu vor închise niciodată”.

 Rabbi Shalom Shabazi – Im Nin’alu

pam_sfAcum vreo 17  ani (fără vreo 4 luni) eram în Israel. Gândindu-mă acum la acele vremuri ele îmi vin în minte așa de parcă nu mi s-a întâmplat mie.
Toate erau altfel pe atunci. Aveam un aparat de fotografiat cu film, internetul era ceva scump la care nu aveam acces decât de la servici, iar ideea de blog nici măcar nu începuse să existe în mintea mea.

Am avut ocazia, în cele aproape 4 săptămâni cât am stat în Israel, să ajung să văd multe locuri sfinte. Nu am simţit nici un fior religios trecând pe acolo (deși aș fi vrut). Poate şi pentru că nu erau aşa cum îmi imaginasem. De exemplu, grădina Ghetsimani, era mai jos faţă de Ierusalim, Marea Tiberiadei era lacul Kineret, iar Iordanul era chiar mai mic decât Dâmboviţa noastră (ce v-aţi fi aşteptat, ne spunea ghidul, să vedeţi fluviul Mississippi ?).
Şi totuşi …
De atunci nimic nu a mai fost la fel. Probabil că schimbarea s-a produs undeva mai în interiorul meu şi mai târziu am observat-o, am simțit-o.

Totuși a fost ceva care m-a lăsat pe gânduri.  Într-una din excursiile pe care le-am făcut acolo, fiind într-un autobuz, am intrat în vorbă cu şoferul. Ştia multe lucruri şi ştia să le povestească frumos. La un moment dat când am ajuns în fața unei intersecții șoferul mi-a zis: dacă am fi luat-o pe drumul ce merge în jos am fi ajuns mai repede, dar o vom lua pe drumul ce urcă pentru că vreau să-ți arăt ceva. Când am ajuns pe o culme șoferul a oprit autobuzul și mi-a zis:
– Coboară să-ți fac o poză.
Am coborât şi m-am aşezat cum a spus șoferul. Mi-a făcut poza, am mai vorbit un pic apoi ne-am urcat în autobuz.
– Ştii ce era acolo? m-a întrebat șoferul după ce a pornit motorul.
– Nu, i-am zis.
– Acolo unde ai stat tu, se spune că ar fi fost adus Moise şi Dumnezeu arătându-i valea i-ar fi zis: vezi, acolo e Ţara Făgăduiţei, dar tu nu vei intra acolo.
Priveam Valea de la geamul autobuzului şi mă gândeam la poză. Atunci am simțit prima oară regretul că voi pleca din acele locuri.

p.s. citatul de la începutul acestei postări este primul vers al poemului „Im Nin’alu”

[youtube http://youtu.be/ZRnzTTYk7_Q]
Anunțuri

Un gând despre „Într-o primăvară în Israel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s