(re)Început

ceataSfârșitul unui an înseamnă începutul unui alt an. Asta o știu. Ceea ce mă fascinează însă la sfârșitul/începutul anului este modul în care toate lucrurile își încetinesc mișcarea, ca un tren ce urmează să intre într-o stație. Încheiem unul câte unul lucrurile ce ne înconjoară cu promisiunea că le vom (re)porni după. Acel după care pare dintr-o altă lume. De după un zid. Ești pe 31 decembrie, iar 1 ianuarie pare atât de departe încât pare indecent să te gândești la el. Vine acest Revelion în care, contrar seminificației lui (reveille – a te retrezi), toate lucrurile par că adorm, pare că ai ieșit din lumea în care stai scufundat în fiecare zi.

Și totuși…. An de an te (re)trezești când vine noaptea de Revelion (acum chiar că sună a pleonasm). Treaz, ești deasupra tututot grijilor, ești plin de bucurie, de gânduri bune, de zâmbete. Ești dincolo de lume, de imanentul care te îngrijorează zi de zi. Bucuria împărtășită, bucuria din jurul tău te transformă. Și de fapt te trezește. Dacă nu ai fi (chiar) atât de fericit, poate că ai înțelege semnificația momentului. În acea Noapte nu ceea ce a fost, nu ceea ce va veni, ne dă fericirea. E acest moment care-ți va rămâne ca o melancolie în suflet, ca o amintire frumoasă. Apoi mănânci, dansezi, bei și ușor-ușor aterizezi în locul de unde ai început zborul la începutul serii. Obosit te duci să dormi. Și vei dormi tot anul (servici, griji, politică, bani) până te vei (re)trezi Revelionul următor. Și toată trezirea ți se pare că a fost un vis frumos la care încă te mai gândești o zi două după Revelion, până lucrurile încep să se miște din nou, tramvaiele să se umple de călători, mintea să se umple și ea de griji, magazinele să-și reia programul normal …

Poate că ar fi trebuit să fi început cu o postare mai optimistă. Așa cum poate ar fi trebuitca afară să fie zăpadă, să fie un pic de soare, dar și un pic mai frig. De fapt totul e cât de se poate de normal. Căci ce poate fi mai normal ca un an electoral să înceapă în ceață?

Anunțuri

3 gânduri despre „(re)Început

    • am lăsat acest „comentariu” pentru că, pe undeva, e tot despre cineva care „doarme”. Pentru că altfel nu pot (nu vreau) să-mi explic această modalitate nepoliticoasă promovare a unui (alt) blog. Sau să înțeleg că lui SV nu i-a plăcut ceea ce am scris și dorește să-mi dea un exemplu de cum se scrie o postare?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s