Îmbrăcându-mă în nesomn

[youtube http://youtu.be/RmrCITtVX8g]

În una din povestirile din „Oglinda” (45 de ore) scriam ceva despre dorința de a nu dormi a lui Adam. (Tema am reluat-o și în a doua carte – „De ce nu sunt ateu”).
Această temă are la bază o perioadă, prin liceu, când, dintr-o dată m-a cuprins dorința de nesomn. Simțeam această dorință de a nu dormi ca o haină comodă, interesantă la care nu puteam renunța. Dincolo de orice simbol (pentru că mai târziu am ajuns să traduc în simboluri toate acestea) priveam totul ca un joc. La început jocul nesomnului îl jucam doar în vacanță, când luam trenul de noapte și ajungeam dimineața în orașul unde aveam să-mi petrec vacanța. Ajungeam dimineața în gara acelui oraș. O porneam încet pe străzi, până ajungeam la locul unde urma să stau. Acolo lăsam bagajul și deși mătușa mea îmi propunea să rămân să dorm, eu o refuzam politicos (eventual mințind că am călătorit într-un vagon de dormit). Lăsam bagajul acasă și plecam să-mi caut prietenii, care tocmai se sculaseră din somn. Și plecam cu ei la o plimbare prin oraș. Seara, ajuns acasă, număram orele de nesomn înainte să adorm așa cum alții  numărau oile ca să adoarmă.
Prin clasa a 12-a am trecut la „next level”. Așteptam să adoarmă părinții mei, apoi mă trezeam, aprindeam lampa și citeam. De aceea când mă gândesc la anumite cărți, îmi vine in minte întunericul tăcut al nopții. Din când în când, priveam pe fereastră să văd dacă s-a luminat de ziuă. Când apăreau primele semne, stingeam lumina de la veioză și vedeam cum se năștea dimineața. Apoi mă spălam, mă îmbrăcam și o porneam spre liceu. Acolo suportam mai ușor trecerea orelor, îmbrăcat în nesomn.
– Uite și la pomohaci ăsta! Doarme pe el, spunea câte o profesoară uitându-se încruntată la mine.
Și eu o priveam prin nesomnul unei nopți întregi, așa cum stai la o piesă de teatru și, chiar dacă un actor care interpretează rolul unui profesor îți spune ceva, nu reacționezi știind că e doar o inovație a spectacolului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s