Procentul

De ce există lucruri care ne plac, pe care le putem reauzi/revedea/regusta? Cum de aceste lucruri dau peste acel buton pe care dacă, si(n)gur, l-ai căuta nu l-ai găsi. Cum poate acel om, acea persoană să găsească ceva, să știe ceva despre tine, fără măcar să știe că exiști? Sau poate că de fapt nu te știe pe tine ca specimen, ca individ, ci cunoaște clasa din care faci parte, știe că există această mulțime de oameni care ar putea rezona la acele unde trimise de el. Iar asta te duce la concluzia că deși credeai că ești unic, nu ești. Descoperi că asta e o minciună, că de fapt ceea ce ți se pare sfârșitul lumii, sfârșitul a tot ceea ce știai tu, e de fapt ceva care se petrece mereu, ceva prin care trec toți sau o mare parte din cei ce te înconjoară. Și ajungi la a doua descoperire: că de fapt în toată suferința ta vroiai să fii unic, că această unicitate a durerii te-ar fi putut salva, așa cum un martir își salvează imaginea când nimic altceva nu a mai rămas din el. Adică ai fi putut să atingi absolutul. Căci cum altfel s-ar putea numi atunci când din tine rămân imaginile și dispar toate celelalte: fricile, slăbiciunile, compromisurile?

Dar nu. În suferință până și asta ți se refuză: ești un oarecare, durerea ta e doar o repetiție plictisitoare a altor dureri, dureri care nu mai impresionează pe nimeni. În suferința ta devii o parte a unei statistici, un fel de parte a unui procent, a unui enunț de știri plictisitoare: 56% din adulți au simțit odată că au pierdut tot.

Ce să faci atunci? Păi în primul rând să te întrebi: dar 46% din adulți ce or simți? Și când nu o să găsești răspunsul la această întrebare să zâmbești. Apoi să te ridici, să-ți scuturi hainele de praf și să o pornești din nou la drum.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s