Despre înfrângeri și victorii

buzattiAdeseori am auzit expresia „Viața e o luptă”. De fapt viață noastră e o luptă. Sau, mai corect spus fiecare are de dus o luptă. Desigur dacă am ști că o să câștigăm, am fi dorit să fie o luptă publică, la vedere. Să fie văzută puterea noastră, dorința noastră de a câștiga și, în final, modul în care câștigăm. Dar dacă pierdem? Dacă vom fi învinși? Cum am putea să suportăm ca după ce că pierdem să mai vadă toți asta? O înfrângere e mai ușor de suportat atunci când nu o vede nimeni (eventual nici noi). Căci dacă nu a văzut-o nimeni putem să ne prefacem că nu a existat, putem s»a ne gândim la altceva. De exemplu că e septembrie și vine toamna. Dar oare, gândind astfel, nu ne recunoaștem înfrângerea înainte să înceapă lupta? Cât de victorie mai pare o victorie clădită pe teama de anu fi învins? Adică la ce bun să învingi pe cineva dacă frica te-a învins pe tine? … Și ce să faci atunci? Să nu mai lupți? Asta nu ar fi decât o fugă, o frică ce m-ar cuceri.

În „Deșertul tătarilor” Drogo caută lupta. O așteaptă, crede în ea și când războiul aproape izbuncnește, lui Drogo i se refuză dreptul la (această) luptă. Dar în final înțelege că nu are importanță unde se duce lupta, că provocarea poate veni de oriunde. Că lupta este uneori într-un loc neașteptat și că importantă e victoria:

„Uşa camerei tresare cu un scârţâit uşor. Poate e o pală de vânt, un simplu vârtej de aer din aceste nopţi neliniştite de primăvară. Sau poate e chiar ea, care a intrat cu pas tăcut şi acum tocmai se apropie de fotoliul lui Drogo.
Făcându-şi curaj, Giovanni îşi îndreaptă puţin bustul, îşi aranjează cu mâna gulerul uniformei, mai aruncă o privire dincolo de fereastră, o privire fugară spre ultimele stele din dreptul său. Apoi, în întuneric, deşi nimeni nu-l vede, zâmbeşte.”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s